Cultura per a tothom

La salut d’un ecosistema es mesura en termes de biodiversitat. De la mateixa manera, la salut d’un ecosistema social es pot mesurar amb la diversitat de cultures, llengües, cossos i ments.* – Doctors Dirksen Bauman i Joseph J. Murray.

 

El món és divers. Aquesta afirmació pot semblar buida per massa evident, però tot i ser incontestable, la manera en que es dissenyen els espais no sempre reflecteix que els usuaris poden relacionar-s’hi de manera molt diferent. Tot sovint alguns projectes només tenen en compte un usuari tipus, únic, prototípic, que té un gènere, una llengua, una alçada i una renda determinats. La normalització de la diversitat i la visibilització d’aquesta riquesa ha de demostrar-se en les propostes per als espais que dissenyem. Aquells que projectem i produïm espais hem de tenir una mirada ampla del públic que en farà us.

IMG_5889

En aquesta línia, Indissoluble i zfc arquitectes hem dissenyat l’exposició Talking Brains, programats per parlar, pensant en tots els públics, en el sentit més ampli de la paraula. Assessorats en tot moment per Àgils accessibilitat, hem tingut en compte la diversitat física, visual, auditiva o intel·lectual a cada pas: des de l’elaboració del contingut de l’exposició fins al disseny dels espais. Vegem com.

Tots els espais són accessibles amb cadira de rodes i el mobiliari s’ha dissenyat també de manera que el puguin usar les persones amb cadira de rodes.

IMG_5813

IMG_5843

La llengua de signes catalana, LSC, és una de les cinc llengües en què es pot visitar l’exposició, juntament amb el català, el castellà, l’anglès i el francès. A més, tots els audiovisuals estan subtitulats o doblats a les quatre llengües i signats en LSC.

DSC_0988

D’altra banda, les sales amb audiovisuals immersius tenen un sistema de bucle magnètic per a persones amb audiòfons amb mode T, per tal que puguin sentir bé tots els continguts auditius.

bucle

El disseny gràfic ha tingut en compte les dificultats visuals tant en la mida de la lletra dels textos com en l’ús dels colors dels plafons informatius.

IMG_5862

Els plafons informatius dels continguts principals de cada sala estan impresos en sistema braille, igual que ho estan les informacions de les instal·lacions interactives.

IMG_5856

Els usuaris que ho sol·liciten poden visitar l’exposició amb un llibre tàctil (TTP) amb imatges en relleu, braille i continguts en àudio que se seleccionen amb un llapis digital.

DSC02688C

Finalment, per al públic amb diversitat intel·lectual, s’ha editat un dossier de lectura fàcil on els continguts estan formulats en un format més assequible.
A banda de totes aquestes mesures d’accessibilitat, Talking Brains també incorpora al contingut de l’exposició la diversitat humana de la nostra societat. Així, es presenten les llenguües de signes com a llengües de ple dret; una sala està dedicada a les persones amb autisme no verbal; una altra sala mostra persones amb malalties cognitives, etc.

DSC_1182OK

L’exposició Talking Brains, programats per parlar és, doncs, un exemple de bones pràctiques pel que fa a la visió global de la diversitat i la pluralitat de la societat en l’àmbit de la museografia.


*Just as the health of an ecosystem is measured through the amount of biodiversity, the health of a social ecosystem could be measured through the diversity of cultures, languages, bodies and minds. In this light, what might normally be seen as a biological loss can actually be seen as individual and social gain in guarding against the perils of monocultural vulnerability.

Dirksen Bauman, Ph.D. and Joseph J. Murray, Ph.D.
https://www.psychologytoday.com/blog/deaf-gain/201411/introduction-deaf-gain

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s